MDF ve MDF-Lam Nedir?

Mdf, Mdf-Lam Nedir?, Mdf özellikleri nelerdir

MDF, hareketli veya sabit mobilya üretiminde kullanılan en kaliteli yapay ahşap çeşitlerinden biridir. İngilizce’de kullanılan medium density fiberboard kelimesinin baş harflerinden oluşmaktadır.

Mdf Nasıl Üretilir?

Mdf yapımında ahşap lifler kullanılmaktadır. Sunta üretimi ile neredeyse aynı işlemler uygulanır. Aralarında bir kısım farklılıklar bulunmaktadır.

Mdf üretiminde öncelikle yontma işlemi uygulanır. Bu yontma işleminden sonra MDF’nin ham maddesi olan lifler ortaya çıkar. Liflerin ortaya çıkması için ağaç parçalarının küçük hale getirilmesi gerekmektedir.

Ardından yapıştırma ve sıkıştırma işlemlerinin yapılabilmesi için kurutma (nem düzenleme) işlemine geçilir. Nem’in istenilen düzeye gelmesi için kurutma işleminin düzgün yapılması gerekmektedir.

MDF Özellikleri

  • MDF, ısıya ve neme karşı dayanıklıdır.
  • MDF tablasının yüzeyi düzdür ve laminasyon işlemi gibi uygulamalara uygundur.
  • Lake boya işlemine uygundur.
  • Mdf, Sunta malzemesine göre daha ağırdır.

MDF-Lam Nedir?

MDF-Lam, ham MDF levhanın üzerine laminasyon yöntemi ile desen, görünüm ve renk alternatifi yapıştırılmış ürüne verilen addır. Özellikle mobilya sektöründe sıklıkla kullanılır.

MDF-lam kullanılarak yemek masası veya çalışma masası gibi sıklıkla kullanılan mobilyalar üretilebilmektedir. MDF-Lam plakaları genellikle kullanılırken fire vermeyecek şekilde ölçülendirilir ve değerlendirilir.

MDF genellikle 210cm*280cm veya 183cm*366cm boyutunda üretilir fakat özel olarak işlenen ve kullanılan boyutlarda bulunmaktadır. MDF üretimi yapılan fabrikalar adetin fazla olması durumunda istenilen ölçüde MDF üretimi yapabilmektedir.